Je bent hier: Home » Narcisme: Introductie

Narcisme: Introductie

Mei ’68 Teleurstelling

Mei ’68. Het is een begrip geworden dat bij iedereen wel één of andere herinnering oproept.

Voor mij, ik was 17 toen,  was het mijn eerste teleurstelling in de liefde. Dat deed pijn.

Mijn vader had gemerkt dat er iets scheelde en toen ik hem toevertrouwde wat er aan de hand was sprak hij de intussen voor mij memorabele woorden: “Nelly, je moet voorzichtig omgaan met gevoelens, bij ons gaan die diep”.

Het heeft nog bijna 40 jaar geduurd alvorens ik de volle impact van die woorden begreep. Hij had in mij eigenschappen herkend die hij zelf had en die hem veel leed hebben bezorgd. Wie gevoelig is van nature, een ‘gever’ en daarenboven empathisch aangelegd is een makkelijke prooi voor het tegengestelde: de ‘Nemer’, met de N van Narcist.

Ik ben in mijn leven vaak in aanraking gekomen met narcisme, zonder het te (h)erkennen. Het heeft een dermate grote impact gehad op mijn bestaan dat ik er niet meer naast kon kijken. Je krijgt in het leven altijd opnieuw dezelfde lessen voorgeschoteld tot je ze geleerd hebt.

De ‘N’ van narcisme

Het heeft mij ertoe aangezet mij er in te verdiepen en er mijn missie van te maken om het onder de aandacht te brengen.

Ik heb geprobeerd het in kaart te brengen, de mechanismen te begrijpen die aan het werk zijn, te zoeken wat aan de oorsprong ligt van narcistisch gedrag en wat er de gevolgen van zijn.

Narcistisch gedrag heeft zonder enige twijfel schadelijke gevolgen voor de omgeving. Nochtans wil ik geen steen werpen, maar trachten het gedrag van een narcist te begrijpen, omdat dat de enige mogelijkheid is om te ontsnappen aan de destructieve gevolgen die narcistisch gedrag kan hebben.

Nochtans zal nergens in wat ik schrijf, nu en later de woorden ‘slachtoffer’ of ‘schuld’ voorkomen.

Dat is geen juiste benadering van narcisme.

Slachtoffer? Foute benadering!

Willen we iets veranderen aan de situatie is begrip de eerste vereiste, ook van de narcist en van de mechanismen die spelen.

Kracht uit kwetsbaarheid.

Ik kies daarom voor een positieve benadering vanuit empathie en ja ook kwetsbaarheid. Want kwetsbaarheid in combinatie met gezonde grenzen is een ongelooflijke kracht. Vanuit die kracht wil ik mensen helpen die moeite hebben (gehad) met narcisme en terug positief in het leven willen staan.

Verander zelf, de narcist verandert nooit.

Om resultaat te hebben is een diepgaande verandering op niveau van het onderbewustzijn noodzakelijk. Dat is wat ik met deze training en begeleiding aanbied.

Hier wil ik verder ook opmerken dat niet alle narcistisch gedrag destructief zal zijn. Bepaalde eigenschappen die kenmerkend zijn voor narcisme zijn trouwens nodig voor een gezonde eigenwaarde. Het wordt pas problematisch als er een gebrek is aan empathie en er sprake is van gedrag dat schadelijk is voor de omgeving.

Ook is narcistisch gedrag geen exclusieve eigenschap van mannen. Hoewel het vaker voorkomt bij mannen kunnen vrouwen net zo destructief gedrag vertonen.

Wil je meer weten, contacteer me of kom naar een infoavond.

Deel mij:

Narcisme? Doe de check!

Is je partner, baas collega, vriend(in) of familielid een narcist? Deze check geeft je een indicatie en meteen advies op maat!

MIS DIT GRATIS E-BOOK NIET!

Krijg een unieke kijk achter het masker van een narcist. Bonus: af en toe een waardevolle tip via e-mail.

E-book

Geen spam, uitschrijven kan eenvoudig.