Je bent hier: Home » De Impact van narcisme op je leven! Narcisme heeft een lange schaduw…

De Impact van narcisme op je leven! Narcisme heeft een lange schaduw…

De impact van narcisme wordt zwaar onderschat, zowel door de persoon die er mee  te maken heeft als door de omgeving.

Vaak merkt men pas veel later hoe groot die impact is geweest en hoe lang die kan nawerken. Vaak zelfs verschillende generaties.

Vooral indien men zich niet bewust was van de toxiciteit van de situatie of de relatie. Eens men er zich van bewust is kan men beter weerstand geven tegen die behandeling.

Impact op je geest

De impact op je geest is enorm en meestal merkt men dat pas als het kwaad is geschied. Als de narcist in een vroeg stadium zou manipuleren, kleineren en vernederen is de kans groot dat je dat niet zal accepteren en de relatie verbreekt of de persoon er op wijst dat je zo niet behandeld wil worden.

Maar zo gaat het niet in de realiteit. Eerst is er een veroveringsfase waarbij de narcist zich uitermate charmant, lief en voorkomend gedraagt, je complimentjes geeft en je behandelt als een prins(es). Maar gaandeweg verandert de toon en wordt de narcist veeleisend, controlerend en intimiderend. Dat gebeurt geleidelijk. Je vergoelijkt dat gedag en zoekt zelf excuses waarom dat gebeurde: een slechte dag, teveel stress, problemen op het werk enz.

Maar dat soort dagen komt steeds vaker voor.

Na een tijdje merkt men dat de narcist veranderd is. Maar niet alleen de narcist is veranderd, jijzelf ook, je bent misschien maar een schim van wie je vroeger was. Je bent moe, je energie is weg, je bent je eigenwaarde en je zelfvertrouwen kwijt. Je zelfbeeld wordt gevormd door wat de narcist over jou zegt, niet meer door wat je zelf vindt. Je gaat aan jezelf twijfelen.

Je leeft voortdurend in angst, loopt op eieren, je bent bang om iets verkeerd te doen, want zelfs een kleinigheid kan aanleiding geven tot een woede-uitbarsting. Je geeft toe om conflict te vermijden.

Die ganse toxische omgeving wordt een traumatische ervaring, je leeft in chronische stress en dat trauma kan aanleiding geven tot PTSS.  

Impact op je lichaam

De chronische stress die je ervaart geeft aanleiding tot slaapproblemen, die op zich weer leiden tot gezondheidsproblemen.

Je hebt last van concentratieverlies.

De onmogelijkheid om tot rust te komen kan een burn-out veroorzaken.

Emoties hebben een grotere impact op ons lichaam dan tot voor kort werd aangenomen. Zowel positieve als negatieve.

Positieve emoties maken dat men zich goed voelt en dat maakt gelukshormonen  vrij in ons lichaam.

Negatieve emoties veroorzaken een verstoring van het hormonaal evenwicht in ons lichaam.

Het emotionele brein bevindt zich in onze darmen. Daardoor ervaren die als eerste de impact va negatieve emoties.

Impact op je sociaal leven.

Narcisme gaat altijd gepaard met imagoschade. Vaak word je er mee  geconfronteerd als je merkt dat familie, vrienden en kennissen zich anders gaan gedragen met jou dan je gewoon bent.

Maar het gebeurt ook dat je het pas veel later ontdekt als de relatie gedaan is en je terug mensen opzoekt.

Imagoschade heeft voor een narcist een doel. Enerzijds kan de narcist je daardoor makkelijker isoleren omdat mensen in je omgeving je gaan mijden. Je verliest je netwerk.  Anderzijds geeft het hem ook een goed gevoel het slachtoffer te spelen. De narcist laat het dan uitschijnen alsof hij gebukt gaat onder jouw slecht karakter.

De narcist zal jou ook de schuld geven van fouten die hij zelf maakte.

Impact op jouw andere relaties.

Doordat je zelf onzeker wordt en door de imagoschade die de narcist je toebrengt, heeft dat ook een negatieve impact op al je andere relaties;

In de eerste plaats vaak met jouw kinderen, met de rest van de familie.

Vaak weet men niet meer wie men moet geloven.

Je zoekt hulp in je omgeving, maar men gelooft je misschien niet omdat de narcist toch zo’n charmant en zorgzaam persoon lijkt naar de buitenwereld.

Soms krijg je zelf de schuld van wat er fout loopt.

Narcistisch misbruik heeft ook een invloed op eventuele latere relaties. Men heeft geen vertrouwen meer en sluit zich af.

Het is dus echt wel nodig dat men zich in het herstelproces goed laat begeleiden om aan zijn eigenwaarde te werken en terug op een positieve manier in het leven te kunnen staan.

Samen overwinnen we narcisme!

Deel mij:

Narcisme? Doe de check!

Is je partner, baas collega, vriend(in) of familielid een narcist? Deze check geeft je een indicatie en meteen advies op maat!

MIS DIT GRATIS E-BOOK NIET!

Krijg een unieke kijk achter het masker van een narcist. Bonus: af en toe een waardevolle tip via e-mail.

E-book

Geen spam, uitschrijven kan eenvoudig.